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6 Minute English

BBC Learning English 문법강좌 How the language of menus matters - 영국 BBC 6분 영어 문법

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BBC Learning English 6 Minute English 문법공부(softca.tistory.com)

이번주 BBC Learning English - 6 Minute English가 다룬 문법 관련 이슈 는 분사(6), 관계대명사(5), 동사(4), 문장형식: 5형식(4), that(3), 법조동사(2), 부정사(2) 등이였습니다. 그 외에 동사: 구문과 용법, 낱말·구·마디, 동명사, 의문사, 접속사, 준동사, it 등이 각각 1 건씩 다루어졌습니다.

[본문] [10] But, maybe you'd like some organic poulet roti in a tender meat jus with frites?
[설명] * frites : 프리트. 벨기에 요리

[본문] [12] Now, that sounds interesting.
[설명] 『sound ~』의 sound는 be 동사 갈래의 2형식 글짜임을 만드는 연결동사로 '상태의 유지'를 나타냅니다. '~처럼 보이다/들리다'의 뜻을 갖습니다.

[본문] [15] It's a strange fact but the same dish described using different words can make it sound more delicious, more exotic and more desirable.
[설명] ⑴ 『described ~』는 과거분사(구)로 'the same dish'를 뒤에서 꾸며줍니다. 분사 앞에 '주격관계대명사와 be 동사'가 간추려져 빠져 있다고 생각할 수 있습니다.
⑵ 『using different words』는 현재분사구로 부사말(구)로 쓰이고 있습니다. described를 꾸며줍니다.
⑶ 『make it sound ~』는 make 5형식 글짜임입니다. 목적어가 it, 목적어보충·어[補語, complement]가 sound입니다.
⑷ it는 주어 'the same dish '를 가리킵니다

[본문] [16] Restaurants think carefully about the language they use to describe the food on their menus, trying to make it sound appealing, tasty or poetic.
Restaurants think carefully about the language {which/that} they use to describe the food on their menus, trying to make it sound appealing, tasty or poetic.
[설명] ⑴ 선행(명)사 'the language' 뒤에 목적격 관계대명사 which 또는 that이 간추려져 빠져 있습니다.
⑵ 『to describe ~』는 to부정사의 부사적용법(목적)입니다. '~하기 위하여'의 뜻을 나타냅니다.
⑶ 『trying to make it ~』는 주로 and로 이어진 등위절을 분사구문으로 만든 것으로 연이어진 동작이나 상황을 나타냅니다.
⑷ 『make it sound appealing, ~』은 make 5형식 글짜임입니다. 목적어가 it, 목적어보충·어[補語, complement]가 sound입니다.

[본문] [18] Many of the words used to describe gourmet food - that's food which is higher-quality and more sophisticated than usual - are French, coming from a country with a long tradition of high-level cooking called haute cuisine.
[설명] ⑴ 『used ~』는 과거분사(구)로 'Many of the words'를 뒤에서 꾸며줍니다. 분사 앞에 '주격관계대명사와 be 동사'가 간추려져 빠져 있다고 생각할 수 있습니다.
⑵ 『that's food』의 that은 관계대명사입니다. 격은 주격이고, 선행(명)사는 'gourmet food'입니다.
⑶ 『which is higher-quality ~』의 which는 주격의 관계대명사입니다. 선행명사 food의 뜻을 묶어 주는 한정용법입니다.
⑷ 『coming from a ~』은 현재분사 글짜임으로 주어인 {Many of the words}를 꾸며 줍니다. 분사 앞에 「주격관계대명사와 be 동사」가 간추려져 있다고 생각할 수 있습니다.

[본문] [19] But how does the language used to describe food affect our psychology, and help restaurants make menus which are both tempting and profitable?
[설명] 『used to ~』는 과거분사(구)로 {the language}를 뒤에서 꾸며줍니다. 분사 앞에 '주격관계대명사와 be 동사'가 간추려져 빠져 있다고 생각할 수 있습니다.

 

 

 


[본문] [20] That's what we'll be finding out in this programme, along with some useful new vocabulary as well.
[설명] 『what we'll be finding ~』은 what 목적격 관계대명사절로 절의 문장성분은 보충·어[補語, complement]입니다.

[본문] [22] To train as a classical French chef takes months as a full-time apprentice, but what is the name of the most famous cooking school teaching French haute cuisine?
[설명] 「To train as ~」는 to부정사의 명사적 용법으로 문장성분은 주어입니다.

[본문] [27] It's important for restaurants to describe items on the menu so diners know what to expect, and many chefs think foreign words sound more exciting.
[설명] ⑴ 이 월(=文章)은 「it to 가주어」 구문입니다. 전치사 for의 목적어 restaurants이 to부정사 'to describe ~'의 의미상 주어입니다.
⑵ 『what to expect』는 「what+to부정사」 글짜임으로 명사구의 쓸모를 갖습니다.

[본문] [29] Here, Keri explains why to Ruth Alexander, presenter of BBC World Service programme, The Food Chain:
[설명] why는 이유, (왜 그런지의) 설명 등의 뜻을 가진 명사입니다.

[본문] [30] Yeah, there are studies that show that because it sounds fancier, you know, therefore… French food has long been considered the gourmetfood, and it was popular.
[설명] ⑴ 『that show ~』의 that은 관계대명사입니다. 격은 주격이고, 선행(명)사는 studies입니다.
⑵ 『because ~ was popular』는 접속사 that이 이끄는 명사절입니다. 절의 문장성분은 목적어입니다.
⑶ long은 부사로 '오랫동안'이라는 뜻입니다.
[참조 링크]명사절 that 2 (보어로 쓰이는 that절)

[본문] [31] But I would say in now there's a tendency to not use French because it sounds pretentious.
But I would say {that} in now there's a tendency to not use French because it sounds pretentious.
[설명] say 뒤에 명사절을 이끄는 접속사 that이 간추려졌습니다. 종속절의 문장성분은 목적어입니다.

[본문] [33] Many restaurants use French names in menus because they sound fancy, an adjective meaning special or unusual, with lots of decoration.
[설명] 『sound ~』의 sound는 be 동사 갈래의 2형식 글짜임을 만드는 연결동사로 '상태의 유지'를 나타냅니다. '~처럼 보이다/들리다'의 뜻을 갖습니다.

[본문] [35] She thinks French names used to be popular but are now seen as pretentious.
She thinks {that} French names used to be popular but are now seen as pretentious.
[설명] ⑴ thinks 뒤에 명사절을 이끄는 접속사 that이 간추려졌습니다. 종속절의 문장성분은 목적어입니다.
⑵ 『used to be popular』의 (서)법조동사 「used to」는 비교적 장기간에 걸친 과거의 상습적인 동작을 표현합니다.

[본문] [36] If something is pretentious, it tries to appear more important or clever than it really is.
[설명] 『try to ~』는 「try+to부정사」구문으로 '~하려고 노력하다'의 뜻입니다. 만약 try의 목적어로 v-ing이 오면 의미가 달라집니다.

[본문] [38] If something turns you off, it makes you stop feeling interested or excited.
[설명] ⑴ 『it makes you stop ~』은 make 5형식 글짜임입니다. 목적어가 you 목적격보충·어[補語, complement]가 'stop ~'입니다. make가 사역동사라서 목적어보충·어[補語, complement]로 원형부정사가 오고 있습니다.
⑵ 『feeling interested or excited』의 feel은 2형식 글짜임을 만드는 「be 동사 갈래(상태 유지)」의 연결동사 입니다.

[본문] [39] Brazilian chef Caroline Martins agrees that using French names in menus is becoming a thing of the past.
[설명] 『using French names in menus』은 동명사(구)입니다. 문장성분은 주어입니다.

[본문] [40] Caroline has stopped using French names in her pop-up restaurant, Sampa, in Manchester, as she explained to Ruth Alexander, for BBC World Service programme The Food Chain:
[설명] 『stopped using ~』은 「stop+V-ing」 구문으로 using은 동명사이며 문장성분은 목적어입니다. '(스스로) ~하기를 멈추다[중단하다]의 뜻입니다.

 

 



[본문] [54] Caroline thinks French makes her cooking sound too posh, too fashionable, expensive and not available to everyone.
[설명] ⑴ 『makes her cooking sound ~』는 make 5형식 글짜임입니다. 목적어가 'her cooking' 목적격보충·어[補語, complement]가 'sound ~'입니다. make가 사역동사라서 목적어보충·어[補語, complement]로 원형부정사가 오고 있습니다.
⑵ 『sound ~』의 sound는 be 동사 갈래의 2형식 굴짜임을 만드는 연결동사로 '상태의 유지'를 나타냅니다. '~처럼 보이다/들리다'의 뜻을 갖습니다.

[본문] [62] The famous culinary arts school, Le Cordon Bleu, first opened its doors in Paris is 1895.
[설명] ★ is =〉 in


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